Co jeść, aby długo cieszyć się zdrowiem?
Proces jedzenia to jeden z najważniejszych procesów, z jakim wiąże się ludzkie życie. To, co jemy, staje się częścią naszego organizmu i to od nas zależy, jakie wartości do tego organizmu dostarczamy. Organizm z kolei jedne składniki przyswaja, a inne odrzuca, w zależności od tego, co uznaje za słuszne. Czy możemy zrobić coś, aby pomóc mu wykorzystać mikroelementy w jak najlepszy sposób? Tak! Możemy postawić na zdrowe odżywianie! Jeśli zaczniemy o siebie dbać, zanim zachorujemy, wtedy praktycznie zawsze będziemy zdrowi.
Poznaj zbawienne działanie imbiru
To jest przyprawa, która gromadzi wartościowe dla zdrowia substancje lecznicze. Należy go wykorzystywać, kiedy masz problem ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Posiada też właściwości poprawiające samopoczucie przy objawach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się także przy wspomaganiu leczenia różnych przeziębień albo grypy.
Imbir pomaga złagodzić również bolesne miesiączkowanie! Można go stosować na różne sposoby. Jako suszoną przyprawę, jako wywar albo likier. Nasza propozycja to zalać kawałki obranego imbiru wrzącą wodą, do ciepłego wywaru dodać łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Pij taki napój codziennie, a na pewno zauważysz pozytywne wyniki!
Przekonaj się do siemienia lnianego
Zawiera sporo oleju i związków śluzowych. Oprócz tego też białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a szczególnie bardzo duża ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można zdecydowanie opisać mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego z pewnością jest korzystne przy odchudzaniu, problemach z wypróżnianiem, a także suchym kaszlu. Te drobne ciemne i rozpoznawcze ziarna mają również przeciwnowotworowe właściwości. Należy więc wykorzystywać siemię regularnie!
Dodawaj kurkumę do swoich dań
Jest przyprawą, którą używa się od bardzo długiego okresu. Stanowi ona podstawę większości azjatyckich dań. Poza walorami smakowymi nie można pominąć jej działania prozdrowotnego. Używanie kurkumy stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest ona także pożyteczna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Bardzo dobrze wspiera układ pokarmowy i stabilizuje jego funkcjonowanie. Wykazuje wyraźne działanie w stosunku do stanów zapalnych. Jest efektywną bronią w walce z grzybicą oraz infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny spożywać osoby, które próbują wyleczyć zapalenie zatok. Przyprawa świetnie radzi sobie z rozrzedzaniem śluzu, więc znacznie jest je przeczyścić.
Jakie są prozdrowotne właściwości czosnku?
Czosnek, jaki jest, każdy wie. Jedni go kochają, a inni uciekają od niego jak najdalej. Wszystko za sprawą jego bardzo intensywnego aromatu, którego bardzo ciężko się pozbyć, nawet wiele godzin po jedzeniu. Jego niewątpliwym plusem jest to, że możemy wykorzystać go w bardzo wielu formach, zarówno na surowo, jak i w formie przyprawy do potraw. Znakomicie podkreśla on smak mięs, nadaje się do sosów, można wykonać z jego pomocą masło czosnkowe, twarożek na kanapki, a także domowy syrop na przeziębienie.
O zaletach czosnku można by napisać książkę. Wiemy od pokoleń, że pomaga on w zwalczaniu infekcji i przeziębień, także tych gdzie występuje gorączka. Ponadto wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu, ma działanie antynowotworowe, pomaga także kontrolować cukier i wahania wagi.